Lasik, Lasek, Laser, Oogchirurgie, Eximerlaser

Laser Oog-Chirurgie
Info Center

Lasik, Lasek, Laser, Oogchirurgie, Eximerlaser
Lasers Behandelingen Complicaties Documenten
Oogziekten Alles over zien Zoeken op deze site Links

 

 
Albinisme
Aniridi
Choroideremie
Diabetische retinopathie
Droge ogen

Ernstige bijziendheid

Groene staar.
Herpes Simplex
Hoornvliesproblemen
Leber's Opticus Atrofie
Macula degeneratie
Netvliesdegeneratie
Netvliesloslating
Nystagmus
Oogkanker
Ooglidontsteking
Oogzenuwproblemen
Staar of Cataract
Uve´tis

Droge ogen

Sommigen produceren te weinig traanvocht of het traanvocht is van slechte kwaliteit dat het oog niet voldoende vochtig houdt. Dan gaan de ogen gaan branden, steken of slijm afscheiden.

Traanvocht heeft als belangrijke functie om het oog vochtig te houden. Bij elke knippering wordt een dun laagje traanvocht over de cornea verdeeld. Dit dun laagje noemt men 'traanfilm' het dient om het oog te beschermen tegen buitenlucht. Deze traanfilm bestaat uit drie bestanddelen:

  1. olielaag
  2. waterlaag
  3. slijmlaag

Het olielaagje wordt geproduceerd door de kliertjes van Meibomius (kleine kliertjes in de oogleden). De functie hiervan is een te snelle verdamping van traanvocht te voorkomen.

Het waterlaagje dient om het oog schoon te houden.

De slijmlaag zorgt dat de waterige laag zich gelijkmatig over het hoog verdeelt en zich er goed aan vasthecht.

De oorzaken van droge ogen kunnen verschillende zijn. Het kunnen ook bijwerkingen zijn van geneesmiddelen, o.a. anti-depressiva, anti-histamine, tranquillizers. Het veelvuldig gebruik van nasale sprays kan ook leiden tot droge ogen. Andere oorzaken zijn te weinig knipperingen, of slechte knipperingen.

Droge ogen komen vaak voor in de menopauze. Ook gebeurt het dat bepaalde vrouwen in de menopauze juist heel veel tranen produceren.

Als behandeling gebruikt men kunstmatige tranen. Ook kan het dragen van een bril de verdamping tegengaan. Sommige artsen maken het traanafvoerkanaaltje tijdelijk dicht.

Zelf kun je thuis de luchtbevochtiging verbeteren. Een speciale bril die aan de zijkanten is afgesloten kan ervoor zorgen dat de ogen bij het fietsen niet vlug uitdrogen door de wind. Het vermijden van haarf÷hn, ventilator, rokerige ruimten. Ook kan het dragen van contactlenzen bij droge ogen problemen geven.Home
Contact

Laser Oog-Chirurgie
Info Center

Disclaimer
Site Map