Lasik, Lasek, Laser, Oogchirurgie, Eximerlaser

Laser Oog-Chirurgie
Info Center

Lasik, Lasek, Laser, Oogchirurgie, Eximerlaser
Lasers Behandelingen Complicaties Documenten
Oogziekten Alles over zien Zoeken op deze site Links


LASIK

De LASIK-methode is tegenwoordig de meest toegepaste behandelmethode om onafhankelijk te zijn van bril en/of contactlenzen. Het feit dat de behandeling 4 tot 5 minuten duurt, pijn- en bloedloos is, uiterst betrouwbaar en veilig is, heeft de LASIK-methode enorm populair gemaakt. Wereldwijd zijn er inmiddels meer dan 2 miljoen mensen behandeld. LASIK is de afkorting van ‘Laser Assisted In Situ Keratomileusis’ en betekent letterlijk ‘met behulp van de laser ter plekke snijden in het hoornvlies’. De LASIK-methode is geschikt voor bijziendheid tot –15.00 dioptrieën, verziendheid tot +7.00 dioptrieën en cilinderafwijking tot 7.00 dioptrieën.
Voor de behandeling
Op de dag van de behandeling heeft u ervoor gezorgd dat er op uw ogen en gezicht geen enkele cosmetica zijn aangebracht (make-up, crčme, parfum, aftershave etc.). Voordat met de behandeling begonnen wordt, wordt u uitvoerig geďnformeerd over de gehele procedure en wordt u mentaal voorbereid. Als al uw vragen zijn beantwoord beginnen we met de voorbereidingen. De arts zal u dan begeleiden tijdens ‘het wonder’ zoals onze patiënten de LASIK-behandeling vaak omschrijven.

De LASIK-behandeling
De LASIK-behandeling gebeurt poliklinisch. Een ziekenhuisopname is niet nodig. Vaak gehoorde zin van de patiënten is;“Het was veel eenvoudiger dan ik het van tevoren had gedacht!”. U zult verbaasd zijn hoe eenvoudig het eigenlijk is. Als u zich toch nog gespannen voelt, krijgt u een licht kalmeringsmiddel toegediend zodat u zich beter kunt ontspannen.
Lasik

De LASIK-behandeling vindt plaats in de diepere laag van het hoornvlies (afb.1). Voordat we met de behandeling beginnen worden uw ogen met oogdruppels verdoofd (afb.2). Verdovende injecties zijn hierbij niet nodig. Uw oog en de omgeving van uw oog worden met desinfecterende vloeistof gereinigd. U neemt vervolgens plaats op de behandeltafel van de laser. Een speciaal doekje met een opening bij het oog wordt over uw gezicht gelegd. Een ooglidspreider wordt tussen de oogleden geplaatst om de oogleden open te houden. Door de verdovende oogdruppels verdwijnt tijdelijk de knipperreflex. Uw oog wordt een paar keer gespoeld om alle onzuiverheden te verwijderen. Afhankelijk van de te gebruiken Excimer laser wordt u gevraagd constant naar een knipperend rood of groen lichtje te kijken.


Op het witte gedeelte van het oogbol wordt een uiterst geavanceerd instrument, de zogenoemde microkeratome geplaatst (afb.3). We maken overigens gebruik van de veiligste en betrouwbaaarste microkeratomen in de wereld (Hansatome I-II, Moria M2, Amadeus, en MK-2000). Naast de vele routine checks, controleert onze chirurg vooraf altijd de werking ervan. Dankzij de vacuum-functie zuigt de microkeratome zich vast aan uw oogbol. Met een uiterst nauwkeurige precisie en hoge rotatiesnelheid wordt automatisch een dun laagje hoornvliesweefsel (‘flapje’) zover gesneden dat het met een randje nog vastzit. Deze handeling kunt u niet zien en is volledig pijnloos, u voelt alleen een lichte druk. De totale dikte van het hoornvlies is gemiddeld 550 micron (0,55 millimeter) dik. Internationaal wordt bij het maken van het ‘flapje’ een dikte aangehouden van gemiddeld 130 tot 160 micron. Dit is de reden waarom sommige mensen met een te dun hoornvlies niet geschikt worden bevonden voor een LASIK-behandeling.


Het aldus ontstane ‘flapje’ wordt door de chirurg voorzichtig omgevouwen (afb.4). Onmiddellijk ziet u weer het knipperend rood of groen lichtje. U wordt verzocht constant naar dit licht te kijken. De laag onder het ‘flapje’ wordt vervolgens behandeld met de laser (afb.5). De laser wijzigt de vorm van het hoornvlies door microscopisch kleine hoeveelheid hoornvliesweefsel te verdampen (verwijderen) geheel volgens het profiel dat we hebben verkregen uit de data van uw vooronderzoek. Met als resultaat de correctie van uw refractieafwijking.


Eye-tracker
Bij elke laserbehandeling maken wij gebruik van de eye-tracker. De eye-tracker zorgt ervoor dat de laser geheel automatisch en uiterst nauwkeurig de kleinste bewegingen van uw oog volgt zodat de behandeling exact op de juiste plaats terechtkomt. Wanneer de laserbehandeling klaar is, wordt uw oog schoongespoeld en wordt het ‘flapje’ voorzichtig teruggevouwen (afb.6). Dankzij de natuurlijke functie zuigt het ‘flapje’ zichzelf in enkele minuten vast aan het hoornvliesoppervlak en kan daarna niet meer verschuiven. Hechtingen zijn daarom niet nodig. De LASIK-behandeling duurt gemiddeld 4 tot 5 minuten per oog en de tijd waarbij de laser daadwerkelijk wordt ingezet duurt minder dan een minuut.

Lasik
lasik
lasik
lasik
lasik laser behandeling
Na de LASIK-behandeling
Na de behandeling wordt u verzocht plaats te nemen in het onderzoekskamer. Hier worden uw ogen door onze arts onderzocht en krijgt u uitleg over de te gebruiken medicatie. Hierna kunt u, zonder verband of beschermkapje op uw ogen terugkeren naar uw hotel. Om uw ogen onder andere tegen fel licht te beschermen dient u een zonnebril zonder sterkte te dragen. Daarnaast krijgt u een beschermkapje voor uw ogen mee. Dit kapje gebruikt u als u gaat slapen en voorkomt dat u in uw slaap in uw ogen gaat wrijven. Activiteiten waarbij u uw ogen dient in te spannen zoals televisie kijken, achter de computer zitten of lezen van een boek kunt u beter vermijden. De volgende dag wordt u weer verwacht voor een controle.

Het overgrote deel van de patiënten voelt na de behandeling totaal geen pijn en ondervindt geen ongemakken. Een enkeling heeft gedurende 3 tot 4 uur een branderig gevoel en waterige ogen. Antibiotica oogdruppels worden voorgeschreven voor de eerste week na de ingreep. Deze druppels voorkomen infecties en bevorderen de genezing. In de eerste weken na de behandeling kunt u een lichte irritatie door een droog en/of zanderig gevoel ervaren. Dit is heel normaal in het proces van de wondgenezing van de oppervlakkige laag van het hoornvlies. Tijdens deze periode dient u kunsttranen te gebruiken. Het herstel van uw zicht is zeer snel: dezelfde dag bereikt u al 80% van het beoogde resultaat en meestal is het zicht binnen een week optimaal.


Home
Contact

Laser Oog-Chirurgie
Info Center

Disclaimer
Site Map